Народни посланик Српске странке Заветници, Страхиња Ерац, на седници Народне скупштине упутио  је посланичка питања.

Најпре је поставио питање Влади Србије, питајући премијерку шта је као председница Владе предузела поводом ухапшених Срба, који су незаконито лишени слободе од стране сепаратистичких власти у Приштини.

Он даље поставља питање Влади Републике Србије да ли је у наведеним случајевима хапшења Срба на КиМ обавестила све релевантне међународне институције и да ли ће тим путем упутити писмо свим чланицама Уједињених нација, Савета Европе и Европске уније у којем ће позвати на осуду репресије и терора који Куртијев режим спроводи над Србима са КиМ.

Народни посланик Ерац поставио је питање премијерки да ли ће инсистирати на одржавању хитних седница свих међународних тела која се баве заштитом људских права, како би се извршио међународни притисак на Приштину да хитно ослободи све ухапшене Србе.

„Наглашавам да је у данима када Аљбин Курти спроводи завршни чин окупације Косова и Метохије и прети да север Космета етнички очисти од Срба, обавеза државе је да поведе снажну дипломатску кампању и затражи реакцију са свих релевантних адреса у свету“, истиче народни посланик Страхиња Ерац.

Народни посланик поставља питање надлежним правосудним институцијама зашто ништа није предузето по питању Азема Куртаја, који је пуцао на српску децу, зашто против њега није подигнута оптужница по службеној дужности после толико времена.

Посланик Ерац наглашава да је држава дужна да подигне оптужнице за злочине који се дешавају на територији Косова и Метохије, јер је у питању територија која је део државе Србије и да ни један Бриселски споразум не може да буде изговор за непокретање оптужнице за тероризам на КиМ.

Посланик поставља питање Влади Србије шта ће предузети да се спречи даље занемаривање права у општинама на југу, шта ће урадити да заштите грађанска права нашег народа, како нам се не би поновили сценарији сепаратизма, какав смо видели на КиМ, а све у светлу скрнављења храма Светог Димитрија у Прешеву.
Народни посланик поставио је питање Министарству унутрашњих послова колико је до сада предато нелегалног оружаја на подручју Прешева и Бујановца, што занима наш народ на југу који се осећа несигурно.

Цео видео можете погледати у наставку линка: