Српска странка Заветници позива Владу Републике Србије да прогласи окупацију Косова и Метохије. После изјаве Петра Петковића у којој и сам признаје да је након полагања заклетви албанских градоначелника формализована окупација КиМ не видимо ниједан разлог да Србија више било шта чека.

После успостављања власти самопроглашених институција у Приштини и у четири општине на северу покрајине можемо да констатујемо да ниједан педаљ КиМ више није слободан од приштинске чизме.

Усвајање званичне одлуке којом би се утврдило стање окупације у јужној покрајини је једини начин да се у овом тренутку заштите државни и национални интереси, као и безбедност српског народа на КиМ.

Подсећамо да је Српска странка Заветници још током представљања Платформе за обнову суверенитета на КиМ као једну од мера након одлуке Приштине да формира тзв. оружане снаге Косова затражила да држава донесе одлуку о војној окупацији. Још тада смо упозоравали да ће политика уступака у интересу тзв. косовске државности довести до овог сценарија.