“Заветници се апсолутно противе увођењу санкција Русији, чак смо и против разматрања такве опције, а уколико власт сматра да није способна да издржи притисак да то учини, треба да распише референдум о том питању“, поручено је са конференције за штампу Српске странке Заветници, посвећене актуелним изазовима у вези са питањем КиМ и односа са Руском Федерацијом.

Председница странке, Милица Ђурђевић Стаменковски, рекла је да економска, енергетска, геополитичка и државна самосталност и стабилност Србије зависе искључиво од српско-руских односа који морају бити стратешког карактера и никако подвргнути било каквим експериментима.

„Ми смо потпуно уверени да је огромна већина грађана против увођења санкција Русији што се видело и на изборима, а то показују и истраживања јавног мњења“, нагласила је Ђурђевић.

Она је казала да су тврдње да би се страни инвеститори повукли уколико се не уведу санкције без основа јер стране фирме у Србију долазе због профита и повољних субвенција.

Говорећи о данашњем захтеву Косова за пријем у Савет Европе, Ђурђевић је оценила да се српска дипломатија понаша потпуно анемично и да држи скрштене руке.

„Уз то, наше власти се позивају на то да Приштина крши Вашинготски споразум, заборављајући да постоји обавезујућа Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација“, подсетила је председница Заветника.

Научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду, проф. др Душан Пророковић, рекао је да би Србији без Русије и Кине практично било немогуће да брани своје интересе у вези са Косовом као и свој положај војне неутралности и политичке самосталности.

На конференцији се обратио и историчар Александар Раковић који је, коментаришући најновију одлуку Васељенске патријаршије да призна тзв. северномакедонску цркву, оценио да иза овог потеза васељенског патијарха стоје пре свега Сједињене Америчке Државе.

У кабинету Цариградског партијарха, у шта сам се лично уверио као његов гост, традиционало стоји урамљена фотографија америчког председника“, рекао је Раковић уз оцену да је Цариград прилично лојалан америчким националним интересима.