Српска странка Заветници тражи од државног руководства Србије да упути званичан позив Руској Федерацији и НР Кини да се укључе у преговоре о Косову и Метохији.

Најновији споразум о решавању кризе на северу КиМ показује да ЕУ наставља са политиком повлађивања Приштини и да је крајњи циљ Брисела да се Србија натера да прихвати пуно међународно признање тзв. Републике Косово.

Сматрамо да је недопустиво да се и даље инсистира на преговарачком процесу који је обележен континуираним уступцима које је Србија чинила у корист самопроглашених структура у покрајини. Подсећамо да су Београд и Приштина током протеклих година постигли преко 40 споразума у дијалогу којим руководи ЕУ, а Приштина до сада није спровела ни слово од договореног, и то упркос непосредном надзору Брисела. У међувремену, имплементирано је све на чему су инсистирали Албанци чиме је директно угрожен Устав Србије и драстично погоршана њена позиција у преговорима.

Однос у Бриселу више није 2-1 против Србије, јер се у преговоре о КиМ укључила и Америка. У таквим околностима Србија мора да инсистира на укључивању Русије и Кине. Председник Руске Федерације, Владимир Путин, рекао је недавно да је Москва спремна да учествује у преговорима, ако добије позив Србије.

У случају да овакав захтев Србије не буде испоштован и уколико преговори о КиМ буду настављени у формату који је неповољан по српске интересе Београд треба да поднесе званичну иницијативу Генералној скупштини за повратак преговора пред УН. Преко 80% актуелних територијалних спорова у свету налази се на агенди Уједињених нација. Нема разлога да питање КиМ буде изузетак.