Српска странка Заветници упутила је протестно писмо Амбасади Републике Италије у Хрватској због скандалозне изјаве њеног амбасадора који је приликом обележавања Дана сећања на жртве логора у Јасеновцу јавно изразио солидарност са “хрватским народом”.

Писмо објављујемо у целини.

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ
Медулићева 22
10000 Загреб
Хрватска

Његова екселенција Pierfrancesco Sассo

Ваша екселенцијо,

Обраћамо Вам се у име народа над којима је почињен геноцид током Другог светског рата на подручју тзв. Независне Државе Хрватске коју је својевремено признала између осталог и Ваша држава.

Разлог нашег обраћања је Ваша посета Јасеновцу, 22. априла 2022. године, где сте јавно изразили солидарност са хрватским жртвама. Вашу изјаву сматрамо крајње недопустивом и доживљавамо је као увреду за све потомке страдалих у Јасеновцу. Часове историје сте очигледно пропустили зато овом приликом желимо да Вас подсетимо на неколико историјских чињеница.

Концетрациони логор Јасеновац био је највећи логор на подручју тзв. Независне Државе Хрватске у ком су хрватски фашисти – усташе уживале у мучењу припадника српског, јеврејског и ромског народа и измислиле чак 57 садистичких начина системског убијања превасходно Срба. Тачан број убијених и даље је непознаница али се по извештају Земаљске комисије из 1945. године коју потписује Хрват Венцеслав Целигој број страдалих процењује на око 750 хиљада.

У тзв. Независној Држави Хрватској је било преко 70 логора од којих је свакако најпознатији Јасеновац. Када причамо о логорима морамо напоменути да је тзв. Независна Држава Хрватска једина у историји имала и логоре за децу. Према резултатима досадашњих истраживања, на подручју ове самопроглашене усташке творевине од 1941. до 1945. године живот је изгубило 74 762 деце, од чега је 60 234 убијено, док се њих 14 528 воде као жртве рата. Логор Јасеновац преживело је само 117 мученика.

Овом приликом желимо да Вас подсетимо на злочине који су вршени над италијанским народом у Истри и Далмацији по окончању Другог светског рата. Верујемо да ни Вама не би било ни мало пријатно када би у вашем случају неко покушао да изједначи злочинца и жртву.

Ми не заборављамо италијанске пријатеље као што је био генерал Александар Лузано који се и сам гнушао злочина хрватских усташа у Пребиловцима и о томе писао Мусолинију. Не заборављамо такође ни стотине италијанских официра који су спашавали српски народ Босне и Далмације од помахниталих усташа. Многи од њих су се после капитулације фашистичке Италије раме уз раме са Србима борили против хрватских усташа и нацистичке немачке војске. Али не заборављамо ни српске жртве. Српски народ је платио велику цену у Другом светском рату. По процени комунистичких власти после рата број убијених Срба се креће око милион и осамсто хиљада.

Имајући у виду све изнето сматрамо да овакав скандалозни покушај изједначавања жртве и џелата претпоставља поновно убијање жртава 80 година касније и рехабилитацију фашизма. Због свега горе наведеног тражимо од Вас лично као и од надлежних институција Републике Италије да упутите јавно извињење српском народу.

Са поштовањем,

Београд, 23. април 2022

Српска странка Заветници