Народни посланик Српске странке Заветници, Никола Драгићевић, на седници Народне скупштине поставио је посланичка питања надлежним министрима у вези са актуелним важним питањима која интересују грађане.

 Драгићевић је најпре поставио питање Министарству одбране да ли су на било који начин реаговали на почетак НАТО вежбе „Дифендер Јуроп“ на територији Косова и Метохије и да ли је затражен захтев од државе Србије за распоређивање НАТО трупа у нашој јужној покрајини?

Посланик Никола Драгићевић подсећа да је Косово и Метохија саставни део државе Србије и према Уставу Републике Србије и према важећој Резолуцији 1244 УН.

Он наводи да су забрињавајуће речи америчког амбасадора у Приштини да је сврха ове вежбе да покаже да је америчка војска спремна и вољна да искрца своју опрему и трупе на Косово и Метохију и подржи своје савезнике. Народни посланик поставља питање да ли то амерички амбасадор прети Србији у тренутку када Куртијеви градоначелници прете да ће насилно преузети просторије у четири српске општине на северу покрајине 28. маја и поставља питање да ли је због овога упућен макар дипломатски протест Амбасади САД или било којој од земаља учесница ове војне вежбе.

Посланик поставља питање и Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања зашто особе са инвалидитетом не могу да остваре право на увећање дана годишњег одмора на основу статуса особе са инвалидитетом.Народни посланик наводи да послодавци склапају уговоре у којима су радно искуство и године стажа услов за повећање дана годишњег одмора, али не и статус особе са инвалидитетом.

„На оваквим стварима се показује хуманост једног друштва, јер се ради о људима чије здравствено стање захтева више дана одмора за лечење и опоравак, у односу на остале запослене. У многим европским земљама ово питање је јасно регулисано законом и невероватно је да Србија то исто није учинила, већ је то препустила доброј вољи послодавца“, закључује народни посланик у свом питању.

Народни посланик поставио је питање и Министарству здравља, због чега надокнаде које Републички фонд за здравствено осигурање исплаћује лицима која су на боловању дуже од 30 дана, касне и по 3 месеца.

Он наводи да је ова пракса присутна дуги низ година, а да се ради о људима који су тешко болесни или повређени, као и о трудницама којима је ово једини извор прихода. Народни посланик тражи одговор на питање због чега касне исплате плата и инсистира на хитном проналажењу решења, како би се такве уплате извршавале без кашњења.

Цео видео можете погледати у наставку линка: