Народни посланик Српске странке Заветници, Марко Ристић, поставио је у Народној скупштини Републике Србије посланичка питања надлежним министрима и другим носиоцима власти у Републици Србији.

Најпре је упутио питање Влади Републике Србије и министру одбране, да ли ће отказати НАТО војну вежбу „Платинасти вук“ која је заказана за половину јуна на југу Србије.

„Сматрам да у ситуацији озбиљне ескалације на Косову и Метохији, када Куртијеве параполицијске снаге пребијају српски народ, и када мисија НАТО не само да не предузима ништа да спречи то насиље, већ прећутно подржава албанску окупацију севера КиМ, није ни примерено ни разумно да Србија учешћем у војној вежби даје легитимитет таквој политици Западне војне алијансе“, нагласио је посланик Ристић и додао да је НАТО најавио размештање додатних 700 војника на КиМ и питао министра шта је урадио поводом таквог размештања страних војника на територији Републике Србије.

Народни посланик поставио је питање Министарству унутрашњих послова и Канцеларији за Косово и Метохију да ли сматрају да је крајње време да се поново уведе Цивилна заштита Републике Србије на Косову и Метохији.

„Желим да подсетим да је Српска странка Заветници у више наврата затражила објашњење од надлежних органа зашто је укинута Цивилна заштита Републике Србије на КиМ? У питању је била формација од неколико стотина припадника, људи из полицијског и безбедносног сектора, који су били обучени да реагују у случају албанских напада на српски народ“, истиче Ристић у свом обраћању.
Посланик Марко Ристић поставио је питање председнику Народне скупштине Републике Србије зашто у складу са чланом 34. Закона о локалним изборима не распише изборе у четири општине на северу КиМ, јер је свима јасно да је политика актуелне власти која је оличена у Бриселским, Вашинктонском и Европском споразуму доживела дебакл и да више нема простора за узмицање пред западом, већ да треба дати право Србима у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу да на демократски начин изаберу локалну власт у складу са Уставом и законима Републике Србије.

„Желим да вас подсетим да је председник републике приликом посете Топличком округу, 2019. године, у присуству председнице Владе рекао да је крајње време да за четири наша најсиромашнија округа дамо посебан додатак, за наше учитеље, професоре, лекаре и медицинско особље, у намери да помогнемо и подстакнемо људе да остану да живе и раде на овим просторима. Председник је тада изнео предлог да се тај додатак исплаћује у износу од10 одсто, па да плата лекара у овим најсиромашнијим окрузима буде већа 10 одсто него плата лекара у Београду“, наглашава Ристић и поставља питање председници Владе зашто се стало са овим планом и да ли је икада уопште постојала воља да се план спроведе.

Цео видео можете погледати у наставку линка: