Српска странка Заветници тражиће да се нови сазив Народне скупштине изјасни о извештају Европског парламента у којем се од Србије експлицитно тражи да призна тзв. Републику Косово и уведе санкције Русији.

Истичемо да за нас одлука Европског парламента није никакво изненађење. Било је само питање времена када ће нам санкције Русији и званично бити испостављене као услов за наш наводни напредак на путу ка ЕУ. Оно што такође треба приметити је да се у овом извештају међусобно признање Србије и Косова по први пут изричито наводи као услов за чланство.

Одлука Европског парламента је заправо лековита за српско друштво и српску политичку сцену, на којој више нико не може да се скрива иза недефинисаних формулација. Чланство Србије у ЕУ је немогуће без признања сецесије КиМ и увођења санкција Русији. Међутим, то нису нити једини, нити последњи захтеви који би се нашли пред Србијом.

Подсећамо да Заветници већ годинама указују на то да је признање једностране сецесије услов за ЕУ. У Поглављу 35, које је отворено само у случају Србије, од Београда се тражи да нормализује односе са Приштином, што у пракси међународног права подразумева пуно међудржавно признање Косова. То што су неки годинама упорно забијали главу у песак па се сада чуде оваквим одлукама Брисела је само последица њихове кратковиде и неозбиљне политике којом су замајавали народ да ће нас у ЕУ прихватити раширених руку, иако у самој ЕУ одавно више не постоји политичка воља за даљим проширењем.

Оваквом изнудом Европска унија потире и сопствене оснивачке акте, који је обавезују на поштовање принципа суверене једнакости и територијалне целовитости свих држава чланица УН.